Den passiva körhästen

Jonna och jag har pratat en del kring framåtbjudning. Framåtbjudningen är otroligt viktigt i all hästsport, men körsporten kräver definitivt ett alldeles extra framåttänk. Men att hitta framåtbjudningen i en ”lat” häst är inte det lättaste. Ibland beror det på oförståelse, ibland på ovilja, någon gång på osäkerhet, ibland hänger det på orken och ibland är hästen helt enkelt en passiv individ. Alla som har haft oturen att ha en ”lat” häst vet hur det känns att försöka få fart på kraken… En vet tillslut inte hur en ska bete sig för att vända mönstret!

Julia är en passiv häst. Hon är ofta glad och framåt, men många gånger är det noll framåtbjudning. Med just Julia handlar det mycket om osäkerhet. Hon har aldrig trivts helt hundra i att separeras från vare sig människor eller andra hästar. Men för att förbättra situationen behandlar jag det ändå som om det hänger på orken och förståelsen! Om orken finns där så blir det lättare att utföra uppgifterna, vilket gör att större fokus kan läggas på förståelsen kring uppgifterna, vilket i sin tur bygger självförtroende, vilket är grunden till våra problem. Lättare SAGT än GJORT, såklart… Såhär jobbar vi!

Intervaller

Bygger styrka och kondition utan att bli långtråkigt. Många hästar som saknar framåtbjudning saknar i själva verket suget att utforska. Vem kan klandra en häst som naturligt inte drivs av viljan att röra sig, och sedan tvingas trava långa pass längs grusvägar? Försök istället växla mellan högt tempo och lågt tempo, byt kanske gångart. Börja alltid intervallträningen med korta intervaller. Spar långa maratonträningar till senare stadier av den passiva hästens träning!

 

Ha kul

Oavsett om framåtbjudningen saknas på grund av ovilja, oförståelse eller orken så är det viktigt att ha kul! En häst, likväl som en kusk, som har kul har lättare att hitta vilja, ork och motivation. Det som får mig och Julia att tända till lite extra är att köra hinderträning. Tänk: Snabba svängar, tempoväxlingar, inspirerande miljöer.

Självförtroendet

Det är inte kul för vare sig dig eller hästen om du fortsätter nöta saker som bevisligen inte fungerar. Gör om, gör rätt, gör på ett annat sätt! Oftast blir det lättare att hitta knapparna i ett moment om ni gör något annat ett tag. Har du en häst som jag; som inte går fram för vagnen; prova att varva träningen med promenader rakt ut i skogen, trickträning, cavaletti… Vad som helst egentligen som inte trycker upp era problem i ansiktet.

Sällskap

Denna punkt hänger ihop lite med punkten ovan. Julia har alltid gått bättre och fått bättre framåtanda när hon får sällskap på turerna. Intervallträning i par, eller flera, med positionsbyten i ledet är otroligt taggande för många hästar. Hästarna lär sig snabbt vad som väntas av dem, i och med att det bara handlar om att vika ut ur ledet och sedan spurta en kort bit för att nå täten, vilken sedan snabbt tas över av nästa ekipage. Detta ständiga byte i kombination i kombination av andra hästar ger lite mer mål och lek till träningen.

Om inte Jonna missminner sig så har en känd par- och spannkusk sagt att hen aldrig (eller sällan) tränar sina hästar en och en, utan istället försöker sätta ihop dem även under träningarna. Så om du har möjligheten: Testa att varva med parkörning eller tandem.


Kommentarer
Postat av: Jonna undercover

DET HÄR INLÄGGET UPPSKATTAR JAG !!

Svar: Jag hoppas ni kommer någon vart nu! <3
Hippiegänget

2015-04-15 @ 18:01:57 / URL: http://ponnyvalack.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo